terug

Yvonne Zuidgeest – 50 jaar

Wat maakt een vrouw tot een historische vrouw? Een uitblinker in sport, een begenadigd muzikante of een professor in de wetenschap? Of kan dit ook een vrouw zijn die we allemaal kennen, een vrouw van dichtbij zoals een buurvrouw? Die vele gezichten en verhalen in zich heeft en dat op zekere momenten laat zien. Dan borrelt en bruist ze en enthousiasmeert ze de hele buurt. Mensen komen massaal uit hun huizen om haar te aanschouwen en mee te doen. Nieuwsgierig naar wat ze deze keer laat zien.

Ergens begin deze eeuw gebeurde het. Een papieren briefje met een handgeschreven uitnodiging lag in ieders brievenbus. En daarna ging het snel. Een eerste ontmoeting van vrouwen uit de buurt, op een zonnige bovenwoning in de Zeeheldenbuurt in Delft. Aanvankelijk nog wat onwennig maar al snel werden de vele raakvlakken tussen de vrouwen zichtbaar. “Ik kom uit Drenthe en ben voor de liefde naar Delft gekomen”. De volgende vrouw zei: “ik ben geboren en getogen in Rijswijk en na mijn studie in Delft blijven hangen”. Een andere vrouw: “ik ben bijna 70, moeder en oma, en wil graag dicht bij mijn kinderen wonen”. “Ik kom uit de Achterhoek en na mijn studie in Rotterdam ben ik verliefd geworden en in Delft komen wonen”. “Ik kom uit Wageningen en werd verliefd op de broer van een heel goede vriendin. Delft werd mijn thuis”. Alle vrouwen vertelden hun eigen gekleurde verhaal met hun afkomst, hun ontwikkeling en hun verlangen naar iets. Ja, naar wát? Naar een buurt, naar een omgeving die een thuisgevoel geeft. Waar je elkaar kent en elkaar ontmoet. Waarom gaan we dat niet samen doen? De buurTvrouw was geboren.

Het beeld van de Hindoeïstische moedergodin Durga popt op. Zij is schoon van aangezicht en heeft wel twintig armen en handen. Ze kent geen angst, is geduldig en heeft gevoel voor humor. De vele verschillende armen en handen maken haar krachtig. Ze is de verbeelding van één vrouw en toch bestaat ze uit verschillende karakters, uiterlijkheden en talenten die opmerkelijk goed samengaan. Zo wordt er door de buurTvrouw op originele wijze een buurtmaaltijd georganiseerd. Een lang gedekte tafel, midden op straat en buurtbewoners brengen wereldse hapjes en gerechten. Iedereen is welkom om mee te doen, mee te eten en elkaar te ontmoeten. Ook komt er een gemozaïekte buurtbank met de portretten van de zeehelden Tromp, de Ruyter en Hein. Een fantastisch kleurrijke bank, gemaakt door de buurtbewoners, met de inzet van het tekentalent van de buurTvrouw. Er komen buurtfeesten, opfleurmiddagen, nieuwjaarsborrels, straatspeeldagen en nog veel meer. En het werkt! De buurt geeft aan steeds meer bewoners een thuisgevoel. Het sociaal cement dat de buurTvrouw heeft aangemaakt en gestort begint van lieverlee uit te harden. Zo bijzonder en zo gewoon tegelijk.