2021: Historische Vrouwen
Museum Prinsenhof Delft laat zien dat in onze geschiedenis een hoofdrol is weggelegd voor Willem van Oranje. Dat er in zijn leven een aantal powervrouwen een bepalende rol speelden, is tot nu toe minder bekend. Door enkele van hun brieven en hun stemmen te delen start het museum een nieuw gesprek over Willem van Oranje. Het museum werkt voor de brieven samen met Huygens ING, de Koninklijke Verzamelingen en Oxford University’s Women’s Early Modern Letters Online.

Met de verhalen van de vrouwen van Oranje als startpunt gaat het museum in 2021 op zoek naar nieuwe stemmen en bijzondere verhalen van vrouwen uit het Delft van vandaag. Het museum nodigt Delftse vrouwen uit om, geïnspireerd door de vrouwen rondom Willem van Oranje, hun verhalen te delen. Deze verhalen zijn dit najaar samen met een selectie van de originele brieven van de vrouwen rondom Willem van Oranje in het museum te zien.

Voor dit thema organiseert Museum Prinsenhof Delft gratis workshops, rondleidingen en ontmoetingen voor vrouwen in verschillende Delftse wijken. Hiermee wil het museum vrouwen inspireren en verbinden en hen uitnodigen hun verhaal of het verhaal van een vrouw die hen inspireert te delen. Vrouwen worden uitgenodigd in hun verhaal te delen wat zij willen meegeven aan een volgende generatie vrouwen. De gedeelde verhalen worden opgenomen in de collectie van Museum Prinsenhof Delft.

verhalen van delftenaren

VergevenSoraida Windster – 52 jaar

Ik kom uit een gezin van 12 kinderen. Heb eerst op Curaçao gewoond en ben daarna naar Nederland verhuist. In de tussentijd ben ik moeder geworden van twee kinderen en had een heel leuk leven. Ik had een prachtig huis en fijn werk. Dat alles heb ik achtergelaten om in 2003 met de kinderen weer terug naar Curaçao te verhuizen omdat mijn moeder ziek werd. Ze had diabetes en is ook halfblind. Daar heb ik enkele jaren voor haar gezorgd en verschillende persoonlijke zaken voor haar geregeld waaronder de zorg van haar huis. Haar huis was, in de tijd dat ik op Curaçao was, voor een deel afgebrand. Mijn relatie met mijn zussen was niet goed. We hadden ruzie over de zorg van mijn moeder en ons ouderlijk huis. Op een gegeven moment had ik zelf ook geen huis meer. Een kennis heeft toen voor mij en de kinderen voor 3 maanden de huur betaald van een huis, maar ik heb ook uit noodzaak tijdelijk een huis gekraakt. Het is allemaal erg heftig geweest. Op een gegeven moment zei mijn zoon: “Beter gaan we naar Nederland, want daar hadden we het altijd goed”. En toen kwam bij mij het licht. Alleen waren vliegtickets nog erg duur. Gelukkig vloog KLM weer met een Boeing 747 tussen Nederland en Curaçao en als speciale actie kostte een vliegticket 747 gulden. Ik had genoeg geld voor 3 tickets en uiteindelijk ben ik in 2009 met mijn twee kinderen weer terug naar Nederland gevlogen. Met een volle container met mooie spullen ging ik eerder naar Curaçao, met drie koffers en grote ellende ging ik weer terug naar Nederland.

lees haar hele verhaal

Doorzetten en vertrouwenSherida Biswane – 55 jaar

Ik ben in Suriname geboren en kom uit een groot gezin van zeven kinderen waarvan ik het vijfde kind ben. Op mijn negende ben ik naar Nederland gekomen. Onze verhuizing naar Nederland voelde als een cultuurshock. Van de warme tropen naar de kou. In Suriname had ik het op school fijn met leuke vriendinnetjes. Hier in Nederland was ik op school opeens het vreemde kind met een andere huidskleur die op een rare manier Nederlands sprak. Zowel op de eerste als de tweede basisschool waar we op terechtkwamen werden we gepest. Dat pesten heeft veel indruk op mij gemaakt en neem ik mijn hele leven mee.

lees haar hele verhaal

Delft was het eerste wat ik in Nederland heb gezienKataryna Akulich – 28 jaar

Ik ben in Oekraïne geboren en opgegroeid in een goede en grote stad in het oosten van Oekraïne. Daar heb ik gestudeerd, samen met mijn man. Wij kennen elkaar al 20 jaar. Ik heb biofysica gestudeerd. Tijdens mijn studie ontmoette ik ook mijn beste vriendin, die honden trainde voor hondenshows. Toen werd ik hondenfotograaf. Ik fotografeerde verschillende puppy’s voor kennels en fokkers en tijdens hondenshows moest ik ook honden fotograferen. Dat was mijn beroep in Oekraïne.

lees haar hele verhaal

Verbintenis met DelftLilian Cooper

Toen ik vijf jaar was, ben ik van Frankrijk naar Engeland verhuisd en op mijn zestiende kwam ik met mijn ouders vanuit Engeland naar Nederland toe. We woonden een paar maanden hier in Delft. Mijn Nederlandse familie komt uit Den Haag en mijn moeder wilde terug naar Nederland, zij was half Nederlands. Mijn vader had een baan gekregen in Den Haag en toevallig kwamen wij in Delft terecht, maar ik had niet verwacht dat ik het zo’n leuke stad zou vinden. Ik was op slag verliefd en heb het altijd in mijn achterhoofd gehouden als plek waar ik zou willen wonen.

lees haar hele verhaal

"Ga op zoek naar jezelf, hou jezelf staande”Cheraldine Osepa

Ik ben Cheraldine Osepa. Ik ben geboren op Curaçao. Mijn moeder leeft niet meer, mijn vader wel. Hij is nu 85. Mijn moeder is in 2015 overleden. Mijn moeder was een hele, hele slimme vrouw. Best streng, maar haar doel was om ons allemaal succesvol te krijgen, dat iedereen zou studeren en zeker dat je jezelf kon redden in het leven. Ik heb in Tilburg gestudeerd en Tilburg heeft affiniteit met Curaçao door de fraters van Tilburg en de paters van Breda.

lees haar hele verhaal

De buurTvrouwYvonne Zuidgeest – 50 jaar

Wat maakt een vrouw tot een historische vrouw? Een uitblinker in sport, een begenadigd muzikante of een professor in de wetenschap? Of kan dit ook een vrouw zijn die we allemaal kennen, een vrouw van dichtbij zoals een buurvrouw? Die vele gezichten en verhalen in zich heeft en dat op zekere momenten laat zien. Dan borrelt en bruist ze en enthousiasmeert ze de hele buurt. Mensen komen massaal uit hun huizen om haar te aanschouwen en mee te doen. Nieuwsgierig naar wat ze deze keer laat zien.

lees haar hele verhaal

RespectHennie de Groot-Heupner – 69 jaar

Ik ben Hennie. Ik woon hier in het Poptapark. Ik ben gepensioneerd, maar ik werk nog steeds in de zorg. De zorg voor mensen is eigenlijk mijn passie. Mensen helpen, kijken hoe mensen in het leven staan, wat ze hebben meegemaakt. Ik werk met oudere mensen die eigenlijk al een beetje dementerend zijn. Dat vind ik heel erg boeiend. Ik ben wel een heel zorgzaam type, dat zeggen mijn kinderen ook. Dat zit in me en ik heb dat van huis uit meegekregen. Mijn vader zei altijd: ‘De visite moet altijd de beste plek hebben in je huis.’ Toen dacht ik: ja, dat klopt ook eigenlijk wel. Ik vind het ook heerlijk om voor mensen te zorgen en er voor ze te zijn. En niet alleen familie, maar ook mensen die ik eigenlijk nauwelijks ken. 

lees haar hele verhaal

Edith Bijleveld-van der Hoeven – 73 jaar

De geschiedenis voor mijn geboorte is bepalend. Mijn vader en moeder  leerden elkaar kennen bij de PTT. Ze zijn hun hele leven verliefd gebleven.  Mijn grootvader was joods en ze mochten pas na de oorlog in 1945 trouwen. Veel familieleden waren gedeporteerd en kwamen niet terug. Een nichtje van mijn moeder  overleefde Auschwitz, omdat ze in Barak 10 zat, de barak waar dr. Mengele zijn proeven uitvoerde. In de 2e Jan van der Heijdenstraat in Amsterdam werd in 1946 mijn zusje geboren en ik volgde in juli 1948. We groeiden op in een gezellig gezin.

lees haar hele verhaal

Zingen en doen zingen, genezen en doen genezenJacqueline Sicosónica Castro Ravelo – 63 jaar

Door dictaturen in Chili en Argentinië, vluchtte ik uit Antofagasta en later uit Buenos Aires, samen met mijn moeder -Mima-Virginia Elisa Ravelo Palacios, 2e zus en broer naar Nederland. Mijn vader -Pipo-Nahum Castro Henríquez, politieke gevangene in 5 concentratiekampen, werd uit Chili verdreven. Kreeg een uitnodiging ondertekend door Koningin Juliana, om als ballinge in Nederland te wonen, samen met mijn 1e zus, zijn partner en kinderen kwamen ze in 1975.

lees haar hele verhaal

De toegewijde zusCatharina van Nassau (1543-1624)

Catharina heeft een nauwe band met haar broer Willem van Oranje. Hij heeft veel zussen, maar Catharina is getrouwd met zijn beste vriend, Gunther, en samen zijn zij een grote steun voor hem. Ze adviseren hem in diplomatieke zaken en zoeken bondgenoten. Op de fatale dag van Willems dood, loopt Catharina vlak achter hem als hij wordt doodgeschoten. Volgens ooggetuigen heeft zij zijn hoofd in haar schoot genomen en stierf hij in haar armen.

lees haar hele verhaal

"Oranje boven!"Monique Vermeulen – 57 jaar

Ik ben geboren en getogen in Maasland, daarna in Maassluis gewoond en nog een aantal jaar in Maasdijk. Na de 3 ‘maas’plaatsen gehad te hebben, ben ik ruim 6 jaar geleden met mijn kinderen naar de mooie stad Delft verhuisd. Niet dat ik er mensen kende of het dichter bij mijn werk was, maar ‘gewoon’ omdat ik Delft zo’n leuke stad vond met van alles dicht in de buurt: gezelligheid, natuur en vooral een prachtig historisch centrum. Een stad met tóch een dorpse sfeer.

lees haar hele verhaal