Voor De Delftse Blik op je veilig voelen delen tientallen stadsgenoten hun blik op veiligheid. Ontdek hier de bijzonder verhalen en ontmoetingen van de deelnemers, de kunstenaar en medewerkers van het museum! 

17 oktober 2023

Oproep: Werk mee aan een nieuw kunstwerk voor Museum Prinsenhof Delft!

Woon jij in Delft en wil je graag je blik verruimen? Beeldend kunstenaar Yuro Moniz gaat dit najaar voor ons een kunstwerk maken rondom het thema vrijheid en jij kan daaraan meewerken! Tijdens een workshop in het museum ga je werken met klei. Yuro vraagt je om iets mee te brengen dat voor jou persoonlijk symbool staat voor vrijheid en gaat daarover graag met je in gesprek. Wat jij gaat maken vormt straks een ornament in een groot kunstwerk dat een prachtige plek krijgt in ons museum.

Wil je je aanmelden? Stuur dan een e-mail naar dedelftseblik@delft.nl

10 mei 2023

Bruisende Delftse Blik take-over #3 is een feit!

Dinsdagavond 9 mei organiseerden de Delftse studentenverenigingen DSC en Virgiel de derde take-over van de Delftse Blik. Een museumnacht toegankelijk voor alle studenten in Delft met als thema ‘Blikopener’.

Tijdens deze take-over namen de studenten het museum en haar historische Van der Mandelezaal letterlijk over voor een avond vol student kunst expo’s, cultuur en muziek. Een artistiek feestje waarop het museum met een andere blik werd beleefd!

Terugblik door Marianne Q Fotografie
Terugblik fotografie door Marianne Q Fotografie

24 april 2023

Glenns blik op veiligheid

Glenn met zijn dochter voor een muurschildering in Buitenhof, Delft, die door CANIDREAM is gerealiseerd. Foto door Suzanne Liem

Glenn Weisz is medeoprichter en directeur van stichting CANIDREAM. De stichting helpt Delftse jongeren hun talenten te ontwikkelen en hun dromen waar te maken. Glenn groeide op in de Delftse wijk Buitenhof en studeerde civiele techniek aan de TU Delft. Ook is hij de trotse vader van een vierjarige dochter. “Eerst bouwde ik fysieke bruggen,

17 februari 2023

“Ik schrok van de verhalen van vrouwelijke studenten, hoe vaak zij lastig gevallen worden. Als ik het zag zou ik er wat van zeggen, maar kennelijk gebeurt dat heel geniepig.” – Jaap.

13 januari 2023

George en Suzan in ‘Zo Zijn Wij’

Suzan en George stonden begin januari 2023 in de AD-rubriek ‘Zo Zijn Wij’. Hierin vertellen ze onder andere over hun vlucht naar Nederland, hun ontmoeting en hun ervaring met De Delftse Blik en Museum Prinsenhof Delft.

13 januari 2023

Wat betekent veiligheid voor Delftse studenten Pippa en Jaap?

03 januari 2023

Foto’s van de eerste Delftse Blik Take-Over: Multicultural Ladies Night

Op 1 december vond de allereerste Delftse Blik take-over plaats. Daryna en Jason uit Oekraïne organiseerden een Multicultural Ladies Night met beauty-behandelingen, quizzen, professionele portretfoto’s, rondleidingen door het museum en natuurlijk muziek, hapjes en drankjes.

08 december 2022

De opening van De Delftse Blik op je veilig voelen

25 oktober 2022

Niemand zegt “dit mag je niet doen”

25 oktober 2022

Veilige thuishaven?

Veel van de CANIDREAM jongeren maken zich zorgen om mensen in hun woonbuurt die messen bij zich dragen. Zij toonden dan ook veel interesse in de bekende kogelgaten in het Prinsenhof, symboliek voor het niet veilig zijn in je eigen huis.

25 oktober 2022

Rebelse prinses

Een inspiratie voor Delftse studenten was Prinses Emilia, dochter van Willem van Oranje. Zij werd verliefd op een katholieke Portugese prins, ondanks haar eigen protestantse opvoeding. Emilia volgde haar hart en trouwde met de prins. Maar toen hij een paar jaar later voor de Spaanse koning wilde werken, de vijand van haar vermoorde vader, volgde zij haar hart even goed en verliet ze haar man — wederom tegen alle verwachtingen in.

25 oktober 2022

Veiligheid voor iedereen

25 oktober 2022

“In Nederland kan ik doen wat ik wil, zonder angst dat iemand zegt “dit is niet goed” of “dit moet je niet doen.” – Hind

25 oktober 2022

Veiligheid in muziek

25 oktober 2022

De discriminatie tegen Prins Aquasie

Prins Aquasie kwam uit hedendaags Ghana naar Delft om mijnbouwkunde te studeren aan wat nu de TU is. Vervolgens vertrok hij naar Nederlands-Indië, waar hij de titel “buitengewoon” aspirant ingenieur kreeg. Daarmee kon hij geen leidinggevende functie krijgen. Ook mocht hij niet bij collega’s aan tafel eten en moest hij in een pakhuis slapen. Dit was voor nazaten van kolonialisme in het Caribisch gebied erg herkenbaar. Alles zat mee: hij was intelligent, had een goed netwerk en kwam van hoge afkomst, maar als puntje bij paaltje kwam ervaarde hij toch discriminatie.

25 oktober 2022

Zelfvertrouwen, zelfexpressie en zelfredzaamheid

Het doel van CANIDREAM is om het zelfvertrouwen, de zelfexpressie en de zelfredzaamheid van jongeren te vergroten, vaak door sport, techniek en cultuur. Veel van de deelnemers maken hun eigen muziek, zo ook rapper Damiano. Hij voelt zich het veiligst in de muziekstudio, waar niemand gek opkijkt als hij zijn gevoelens uit.

18 oktober 2022

Daryna en Jason: “vluchtelingen hebben nog steeds dromen en ambities”

18 oktober 2022

Rondleiding door het museum voor Nieuwe Delftenaren
18 oktober 2022

Voor veel van de studenten in Delft staat veiligheid gelijk aan jezelf kunnen zijn.


Zij voelen zich veilig bij mensen die hen liefhebben, accepteren en steunen. Toch voelen zij ook de (vaak goedbedoelde) verwachtingen van de mensen om hen heen, en die druk maakt het moeilijk om van het standaard pad af te wijken.

18 oktober 2022

Carmen: “je mág er niet alleen zijn, je moet er zijn”

15 oktober 2022

Daryna & Jason

Daryna en Jason zijn samen uit Oekraïne gevlucht. Bij hen staat het heropbouwen van hun leven centraal, inclusief de vreemde transitieperiode die zij meemaken tussen het vluchten en het opnieuw beginnen. In de nasleep van bombardementen in de Tweede Wereldoorlog zochten veel Rotterdammers veiligheid in Delft. Een foto van grote tafels in het Prinsenhof waaraan deze vreemdelingen samen aten was voor Daryna en Jason heel herkenbaar.

27 september 2022

Workshop jongeren van CANIDREAM

Toen de jongeren van CANIDREAM leerden dat Willem van Oranje één van de eerste mensen was die voor tolerantie vocht, vroeg Maria: “Maar dat was toch Martin Luther King?” Zo zien we maar weer: het concept van tolerantie is niet altijd voor iedereen van toepassing. Willem van Oranje plantte het eerste zaadje in Nederland, maar… nog altijd met grenzen. De conclusie: er zijn veel “Willem van Oranjes” nodig om de wereld veiliger te maken.