Ieder jaar krijgt een beeldend kunstenaar de opdracht een werk te maken dat aansluit bij het thema. In 2022 is dit veiligheid. Voor De Delftse Blik op je veilig voelen maakte beeldend kunstenaar Hozan Zangana een serie beelden die te bezichtigen zijn in de Waalse Kerk en uiteindelijk op verschillende locaties in de stad die te maken hebben met veiligheid en met de verhalen van de deelnemers. Zo krijgt ook het Delft van nu een plek in het historische museum.

Hozan Zangana
Hozan Zangana is een Koerdische kunstenaar en ontwerper, gespecialiseerd in het maken van beelden en bruikbare objecten. Op vijftienjarige leeftijd vluchtte hij naar Nederland, waar hij een paar jaar later aan zowel de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Design Academy in Eindhoven studeerde. Zijn eerste collectie abstracte objecten was gebaseerd op een Koefisch schrift genaamd ‘Vromen uit Intuïtie’ en werd in Dubai, Milan en New York vertoond. In 2017 werd Hozan genomineerd voor de Wallpaper* Designer Of The Year Award. Hij heeft een installatie gemaakt voor Dubai Fashion Week, een collectie gepresenteerd in het Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Hozan met een aantal Nieuwe Delftenaren bij een workshop in Museum Prinsenhof Delft

Hozan haalt zijn inspiratie uit taal, traditie en rituelen. Dit zijn volgens hem de meest essentiële ontastbare elementen in onze wereld. Ook gebruikt hij vaak zijn eigen jeugdfascinaties en ervaringen als vluchteling in Nederland als basis voor zijn artistieke ‘blik’. Voor De Delftse Blik is hij dan ook vol enthousiasme aan het werk met het thema veiligheid en is er een sterke band onstaan met de deelnemende communities. Zo vormt hij een beeld (letterlijk en figuurlijk) over wat veiligheid betekent; een onderwerp dat van jongs af aan al een rode draad is in zijn leven.

“Veiligheid is voor mij iets tijdelijks, gerelateerd aan wat er gaande is op een willekeurig moment. Als het regent voel je je veilig onder een paraplu. Als de zon schijnt voel je je veilig in de schaduw.” – Hozan

“Tussen alle chaos van de wereld en haar rijke geschiedenis creëert Hozan Zangana stilte. Hij werkt in een mediterende concentratie: als verhoudingen still zijn gelegd kunnen zijn hart en handen vrij spreken. Dit is hoe zijn creaties onstaan. Hij hoopt dat ze een verhaal vertellen met een boodschap die nog vele jaren van toepassing is.” Dit geldt ook voor de kunstwerken voor De Delftse Blik op je veilig voelen.

Kunstwerken: Malawa of Thuis

De werken van Hozan staan in de Waalse Kerk, als onderdeel van het museum en tegelijkertijd als vrije tentoonstelling voor binnenlopend publiek. Deze serie beelden heet Malawa, oftewel “thuis” in het Koerdisch. Drie sculpturen verbeelden het onveilige leven van een vluchtelingenfamilie, een rode draad in Hozan Zangana’s eigen leven als Koerdische vluchteling. De objecten symboliseren een familie en zijn gemaakt van materialen die verwijzen naar het vluchtelingenbestaan, ​​zoals tentdoek en verhuisdekens. Tijdens de gesprekken over veiligheid ontstaat er een sterke band met de deelnemers uit de vier Delftse communities van De Delftse Blik. Geïnspireerd door deze mooie persoonlijke verhalen heeft Hozan Zangana ook nog een serie van vier extra kunstwerken gemaakt. Deze werken zijn eerst in de Waalse kerk en vanaf begin 2023 op verschillende locaties door de stad te zien.

Bekijk hieronder de video van Hozan, waarin hij zich voorstelt en de kunstwerken toelicht.