terug

Ans Stefan – 69 jaar

Een verhaal over Trude Gerritsma

“Delft is literair op de kaart gezet”
Uit: Veel succes met uw enthousiasme. Biografie van een boekhandel door Saskia Goldschmidt

“Elke onderneming begint met een droom. En met lef. Het is 1986. De Omslagdroom heeft jaren gegist in het hoofd van Trude Gerritsma, de vijfendertigjarige filiaalhouder van een boekhandel in hartje Delft. Ze weet sinds haar eerste vakantiebaantje dat boeken verkopen haar in het bloed zit. Het filiaal waaraan ze al dertien jaar leiding geeft is in handen gekomen van een commerciële keten , waar aandeelhouders en bestsellerhunkeraars de dienst uitmaken. Bovendien heeft ze zichzelf altijd voorgehouden dat ze voor haar veertigste een eigen winkel moet hebben.
In Wijnhaven 16 zit zolang men zich heugen kan Slagerij Slok. Hij was van het vlees en de jenever, zij van de vleeswaar. Wanneer hij er de brui aan geeft en met hoofdkaas, blinde vinken en zijn roddelende vrouw vertrekt uit het rijksmonument, een zestiende -eeuws hoekpand, komt Gerritsma in actie. Ze schrijft een doortimmerd ondernemingsplan waarmee ze een lening bij de bank afsluit, tekent het huurcontract met de Amsterdamse Vereniging Hendrick de Keyzer en gaat aan de slag. Boven de winkel is een woonhuis, handig voor een alleenstaande moeder van twee kleine kinderen met eigen bedrijf. De winkelruimte heeft vijf etalageramen en is groot genoeg om veel te bieden en klein genoeg om gezellig te zijn. Tijd voor twijfel gunt ze zichzelf niet, het moet slagen, dit wordt haar boekhandel, een kruising tussen een literair trefpunt en een dorpskruidenier, waar ze verhalen verkoopt en koppelaarster tussen boeken, lezers en schrijvers kan zijn.”

Het literair culturele leven van Delft is dankzij de activiteiten van Trude Gerritsma ruim 30 jaar rijkelijk gevuld met talloze feestelijk vormgegeven hoogtepunten:
-literaire salons; -concertlezingen; -signeersessies; -poëzie activiteiten; -rondvaarten; -literaire nieuwjaarswensen; -feesten en diners, waarbij bekende en onbekende auteurs optraden. Reve, Brokken, Komrij, Haasse, van Kooten, Dorrestein en vele anderen genoten van de buitensporige gastvrijheid van de Omslag.

In de biografie van een boekhandel wordt het buitengewoon indrukwekkende levenswerk van Trude Gerritsma (G.W.A. Strack van Schijndel-Gerritsma) prachtig en treffend beschreven.