terug

Helen Patterson-Skinner – 71 jaar

Ik ben geboren in 1950 in het district Nieuw Nickerie van de voormalig Nederlandse kolonie Suriname.
Mijn moeder Maybel Patterson werd in 1921 geboren in Nieuw Nickerie, Suriname, maar groeide op in de Britse kolonie Guyana. Op 19-jarige leeftijd ging zij terug naar haar geboorteplaats in Suriname.

Ik kom uit een hardwerkende arbeidersfamilie. In onze omgeving waren er weinig mogelijkheden om je te ontwikkelen. Desondanks vond mijn familie het erg belangrijk dat wij ons best bleven doen om verder te komen. Meisjes werden extra gestimuleerd. Hen werd gezegd “Je diploma is je man”. Dit is een bekende uitspraak in Suriname. Het gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden was voor ons de voornaamste reden om naar Nederland te gaan.

In 1973 vertrok mijn moeder naar Nederland om zich te voegen bij mijn twee oudere broers en hen te helpen met oppassen op hun kinderen. Door parttime te werken, kon zij geld sparen om mij en mijn jongste broer te laten overkomen naar Nederland.

Februari 1974 kwam ik naar Nederland, dat was een bijzondere periode voor Suriname; op 25 november 1975 werd zij namelijk een onafhankelijke republiek. Ik was toen 24, bijna 25 jaar en had een zoontje van twee jaar. Toen ik naar Nederland kwam had ik een ULO-diploma (Uitgebreid Lager Onderwijs) en werkervaring als bibliotheekassistent.
Door de vele mogelijkheden in Nederland om je verder te ontwikkelen werd mijn lijfspreuk “Iedere generatie moet een verbetering zijn van de vorige”.

Ik ben vanaf mijn eerste dag in Nederland bij bedrijven naar binnen gestapt om te vragen of ze werk voor mij hadden. Dat was een vreemde manier van solliciteren, maar men kon aan mij merken dat ik graag wilde werken. Binnen drie dagen had ik een baan.

In Nederland werkte ik fulltime en studeerde ik in de avonduren. Ik begon als secretaresse bij de Optische Industrie Old Delft aan de van Miereveltlaan, terwijl ik in de avonduren een schriftelijke vmbo-opleiding volgde. Na deze opleiding werd ik toegelaten tot de mbo-opleiding maatschappelijk werk en liep ik stage bij de gemeente Delft. Na afronding hiervan heb ik mij laten opleiden tot hbo-opbouwwerk.

Met mijn hbo-opleiding en wat extra lessen wiskunde, kon ik in de avonduren de studie Sociologie volgen aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Ik kreeg een vaste aanstelling bij de gemeente Delft, heb diverse functies doorlopen en eindigde als beleidsadviseur.

Mijn kinderen, die ik alleen heb moeten opvoeden, hebben een kortere weg gevolgd naar de Universiteit en dragen positief bij aan de samenleving.