terug

Ria’s blik op veiligheid

Ria is ondernemer in de evenementenbranche en moeder van één zoon. Oorspronkelijk is Ria van Surinaamse afkomst, maar ze woont al sinds ze 10 was in Nederland en al 18 jaar in Delft. “De mooiste stad van Nederland,” vindt ze zelf. Voor haar betekent veiligheid een omgeving waar iedereen elkaar respecteert.

“Delft is voor mij altijd een veilige haven geweest. Ik houd van de grachten en alles wat er te doen is. Ik vind het fijn om mijn kind hier op te voeden,” zegt Ria. Er is wel veel veranderd aan de stad en de Delftse gemeenschap de afgelopen jaren. Ze vind het jammer om te zien hoe de gebouwen veranderen en haar omgeving steeds meer gemoderniseerd wordt. Maar ook inhoudelijk verandert de buurt. “Iedereen is tegenwoordig meer op zichzelf. We bekommeren ons nog zelden om ons medemens.

Generatieverschil
Er is wel een groot verschil in hoe veilig Ria zich voelt bij verschillende generaties, omdat ze vindt dat sommige generaties meer open zijn in hun communicatie dan anderen. “De vriendenkring van mijn zoon is gelukkig heel positief, die hebben goede manieren. Maar ik merk ook dat veel jongeren niet graag om tafel gaan zitten. In plaats daarvan reageren ze agressief als je ze ergens op aanspreekt.” En al maakte men zich vroeger minder druk om politieke correctheid dan nu, waren mensen vroeger wel eerder bereid om luisteren en te leren, zegt Ria. “Als klein kind voelde ik mij veilig bij de oudere generatie.”

In gesprek
Ondanks dat niet iedereen bereid is om te luisteren, probeert Ria toch altijd een gesprek aan te gaan. “Als mensen agressief zijn of zich racistisch gedragen spreek ik ze erop aan. Met een gesprek kom je er vaak wel, en zelfs als het nergens toe leidt, laat je je in ieder geval niet kennen.” Zo deed Ria dat ook met een echtpaar die ze elke dag in de bus tegenkwam en altijd groette, waarvan de vrouw ineens claimde dat alle buitenlanders terug moesten naar hun eigen land. Daar stond Ria niet voor, en ze legde precies uit waarom sommige mensen vanuit Suriname naar Nederland komen en de geschiedenis die achter deze kwestie ligt. De buspassagier was uiteindelijk sprakeloos. “Je mag je mening houden of veranderen, als je maar van elkaar leert,” zegt Ria. “Dat is ook veiligheid.”

De Delftse Blik
Gesprekken aangaan is ook één van de belangrijkste onderdelen van De Delftse Blik. Het doel van dit project is namelijk om verschillende “blikken” van Delftenaren te verzamelen op de collectie van Museum Prinsenhof Delft, de geschiedenis van Willem van Oranje en Delft en op hedendaagse thema’s zoals veiligheid. Het proces van ‘De Delftse Blik op je veilig voelen’ begon met workshops en interviews, waarin elke deelnemer zich kon laten horen… en daar schroomde Ria niet van. “Ik vond de workshops heel leuk, die leidden tot eerlijke en open gesprekken. De medewerkers van Museum Prinsenhof Delft en de Delftse Blik luisterden echt naar ons, het was geen eenrichtingsverkeer. En ze kijken actief naar het slavernijverleden van Delft, dat is ook belangrijk. Soms kun je pas veiligheid creëren door onveiligheid bespreekbaar te maken.”

Ria Garden voor De Delftse Blik, door Suzanne Liem