terug

Jaaps blik op veiligheid

Jaap is een 23-jarige student aan de TU Delft. Tussen zijn inmiddels afgeronde bachelor in Scheikunde en zijn master in Chemical Engineering geeft hij les op een middelbare school. Van oorsprong komt hij uit een dorp vlakbij Utrecht, maar hij voelt zich wel echt een Utrechter omdat hij daar naar de middelbare school ging en daar als tiener zijn sociale leven had.

“Ik zie mij eerlijk gezegd als een passant in Delft; ik denk dat dat voor de meeste studenten geldt. Mijn vereniging is voor mij belangrijk geweest voor het maken van nieuwe vrienden en het vinden van woonruimte. Daar voel ik me thuis,” vertelt hij. Jaaps grootste hobby is skiën, en dan niet zoals de meeste mensen doen, met de lift naar boven en glijdend naar beneden. Nee, Jaap doet aan toerskiën, waarbij je op speciale ski’s naar boven loopt en je op plekken komt die voor velen niet bereikbaar zijn. “Ik werk veel om zoveel mogelijk te kunnen gaan skiën,” legt hij uit. “Ik ga wel low-budget, maar geld kost het wel natuurlijk.”

Fysieke en digitale veiligheid

“Ik voel mij eigenlijk nooit onveilig,” gaat hij verder. “Maar misschien heb ik daar ook geen reden toe. Ik ben een jonge man van 1meter 90 lang, waardoor ik misschien minder kwetsbaar ben. Ik ben ook vrij beschermd opgevoed; je leeft dan toch een beetje in een bubbel. Toch zie ik wel in mijn werk op school dat het niet voor iedereen even makkelijk is.” Het lesgeven geeft Jaap veel voldoening: “Ik vind eigenlijk dat elke student dat verplicht een jaartje zou moeten doen, het is heel leerzaam en je lost gelijk het lerarentekort op.”

Hoewel Jaap zich dus eigenlijk fysiek altijd wel veilig voelt, is er een ander aspect aan veiligheid waar hij wel degelijk rekening mee houdt: de digitale veiligheid. “Iedereen doet wel eens iets doms,” meent hij. “Zeker als je jong bent. Stel nou dat ik dronken de gracht in duik, om maar wat te noemen. Dan blijft me dat de rest van mijn leven achtervolgen en dan staat het over 20 jaar nog steeds op het internet. Dat is iets waar ik me zeer van bewust ben. Om die reden let ik ook op wat ik op social media plaats.”

De Delftse Blik

Het meedoen aan de Delftse Blik vond Jaap leerzaam en positief. “De rondleidingen die we kregen vond ik heel interessant, blij dat ik die kans gekregen heb. Als je hier zelf woont doe je dat niet, net als dat Utrechters niet op de Domtoren komen. Het is toch belangrijk dat je weet wie Willem van Oranje was en wat hij betekend heeft voor Nederland.” Daarnaast waren de workshops een eye-opener. “Ik schrok van de verhalen van met name vrouwelijke studenten, hoe vaak zij lastiggevallen worden. Sommigen bijna dagelijks. Niet alleen met opmerkingen maar soms zelfs met aanraken. Wat mankeert die mannen? Het stomme is dat ik het niet zie gebeuren. Als ik het zou zien zou ik er wel wat van zeggen, want voor mij als man is dat misschien makkelijker. Maar blijkbaar gebeurt dat lastigvallen heel geniepig.”

Jaap met zijn ski-uitrusting op weg naar het station, door Suzanne Liem