terug

Glenns blik op veiligheid

Glenn Weisz is medeoprichter en directeur van stichting CANIDREAM. De stichting helpt Delftse jongeren hun talenten te ontwikkelen en hun dromen waar te maken. Glenn groeide op in de Delftse wijk Buitenhof en studeerde civiele techniek aan de TU Delft. Ook is hij de trotse vader van een vierjarige dochter. “Eerst bouwde ik fysieke bruggen, nu sociale,” zegt Glenn.

“Hoewel de wijk Buitenhof en de TU Campus hooguit drie kilometer uit elkaar liggen, lijken het wel twee werelden,” meent hij. “Toch proberen we die dichter bij elkaar te brengen. Regelmatig nemen we jongeren mee naar onze partners van de TU Delft. We willen laten zien dat een universitaire studie ook tot de mogelijkheden behoort, zelfs als dat in je omgeving niet vanzelfsprekend is.” Het vormen van verschillende partnerschappen is belangrijk voor CANIDREAM, legt Glenn uit. “Zo komen jongeren op plekken waar ze anders niet zouden komen, zoals bijvoorbeeld nu in Museum Prinsenhof Delft.”

Veiligheid

“Veiligheid heeft meerdere lagen,” meent Glenn: “Natuurlijk de fysieke veiligheid, dat je een dak boven je hoofd hebt, dat je niet bang hoeft te zijn in de omgeving waar je je bevindt. In een oorlog is dat bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend, dat zien we nu met de oorlog op Europees grondgebied in Oekraïne. Eigenlijk gaat het om de vraag: ‘Kan ik met een gerust hart naar bed gaan?”

De tweede laag is het mentaal-emotionele aspect. “Ervaar ik de veiligheid om mezelf te kunnen zijn in wat voor gemeenschap dan ook? Is er de liefde die aan de basis ligt om er wat van te maken?” Glenn refereert naar het nummer Hurt People Hurt People van The Script. “Waar we als maatschappij verantwoordelijk voor zijn, is om ervoor te zorgen dat de volgende generatie zich veilig voelt om zich volwaardig te kunnen ontwikkelen. Zetten we de komende generatie in hun kracht, dan geven zij dat weer door, zodat zij op den duur zelf een veilige haven kunnen zijn voor anderen. En dat is wat CANIDREAM doet: het bieden van die veilige haven, die weer wordt doorgegeven aan de volgende generatie talenten.”

Delft

“Delft heeft wat dorps, en voelt daarom redelijk veilig,” ziet Glenn, “Maar er zijn delen waar de fysieke veiligheid beter kan. We proberen steeds meer een verbonden stad te zijn. Voor ons betekent dat het inzetten op talentontwikkeling en het doorbreken van sociale bubbels. Ik zou Delft nu een 6,5 geven, maar de intentie is om zeker een 8 te worden binnen 10 jaar.”

Delftse Blik

Het partnership tussen CANIDREAM en het Prinsenhof kwam heel mooi tot uiting in de deelname aan de Delftse Blik “Het is mooi om te zien wat mogelijk is als je jongeren ergens actief bij betrekt. Ik heb er bewondering voor wat we als partners bereikt hebben. Kijk naar Benjamin, die nu het gezicht van de expositie is geworden, of Maria, die rondleidingen gaat geven. Het kunstwerk van Hozan Zangana voor CANIDREAM, dat de veilige schoot uitbeeldt, is prachtig. Wat ik mooi vind is dat het verhaal van de veilige schoot niet door ons als bestuur of begeleiding verteld is, maar door de jongeren zelf. Daaruit blijkt dat zij het zo ervaren, dat wat wij doen impact heeft.”