back

Kunstwerk ‘Xaun’ gaat naar CANIDREAM

Op vrijdag 27 januari was er feest bij stichting CANIDREAM, Kunstenaar Hozan Zangana, die de tentoonstelling voor De Delftse Blik maakte met levensgrote beelden, creëerde voor elke community ook een kleiner beeld. Het kunstwerk voor de jongeren van de stichting werd afgelopen vrijdag tijdens feestavond 015 On Stage overhandigd.

Het beeld heet Xaun, Koerdisch voor ‘droom’, wat natuurlijk refereert naar de naam van stichting CANIDREAM. Hozan was aanwezig bij alle workshops van de vier verschillende groepen communities aan de Delftse Blik en liet zich voor zijn kunstwerken inspireren door de verhalen die hij hier hoorde.

Na een aantal muzikale optredens van CANIDREAM-ers BF, DNA, Jovey en YC, kwam Jemma Land van Museum Prinsenhof Delft aan het woord. Zij legde kort uit wat De Delftse Blik inhoudt. “We hebben goed naar iedereen geluisterd en gehoord wat veiligheid voor hen betekent. Het is best een heftig thema, zo bleek. We waren heel blij met jullie inbreng,” vertelde ze. Daarna was het woord aan de kunstenaar zelf. Hozan toonde zich onder de indruk van de openheid van de jongeren bij De Delftse Blik. “Dat je al op zo’n jonge leeftijd zulke gesprekken kunt voeren, dat is fantastisch,” zei hij. Hij legde uit wat de beelden betekenen. “Het is een veilige schoot, van bijvoorbeeld een ouder of een andere volwassene. Het kleine beeld daarnaast ben je zelf, zodat je die veilige schoot weer door kunt geven.”

Glenn Weisz jr., oprichter en directeur van Stichting CANIDREAM, vertelde dat hij ontroerd was door het kunstwerk. “Dit beeldt precies uit wat wij willen bereiken met CANIDREAM. De veilige schoot voor jongeren uit de wijk, waarvan wij hopen dat ze die ook weer doorgeven.” CANIDREAM kan een aantal maanden van het beeld genieten, voordat het weer terugkeert naar Museum Prinsenhof Delft.

Lees meer over stichting CANIDREAM op www.canidream.nl.