historische vrouwen

schrijf toekomst met jouw historie

Ontmoet de historische vrouwen

Of je in de zestiende eeuw leefde of nu, iedereen heeft een bijzonder verhaal. Lees de levensgeschiedenissen van Juliana, Louise, Charlotte, Selma, Naila en Wouke en ontdek dat liefde, succes, moederschap en rouw, vrouwen van alle tijden met elkaar verbindt.

Tussen 3 juni en 18 juli 2021 trokken we Delft in en nodigden we vrouwen uit hun verhaal te delen. Over wat zij willen meegeven aan volgende generaties, zodat we samen een completer beeld krijgen van onze tijd. Iedere week worden er nieuwe verhalen aan deze pagina toegevoegd.

VergevenSoraida Windster – 52 jaar

Ik kom uit een gezin van 12 kinderen. Heb eerst op Curaçao gewoond en ben daarna naar Nederland verhuist. In de tussentijd ben ik moeder geworden van twee kinderen en had een heel leuk leven. Ik had een prachtig huis en fijn werk. Dat alles heb ik achtergelaten om in 2003 met de kinderen weer terug naar Curaçao te verhuizen omdat mijn moeder ziek werd. Ze had diabetes en is ook halfblind. Daar heb ik enkele jaren voor haar gezorgd en verschillende persoonlijke zaken voor haar geregeld waaronder de zorg van haar huis. Haar huis was, in de tijd dat ik op Curaçao was, voor een deel afgebrand. Mijn relatie met mijn zussen was niet goed. We hadden ruzie over de zorg van mijn moeder en ons ouderlijk huis. Op een gegeven moment had ik zelf ook geen huis meer. Een kennis heeft toen voor mij en de kinderen voor 3 maanden de huur betaald van een huis, maar ik heb ook uit noodzaak tijdelijk een huis gekraakt. Het is allemaal erg heftig geweest. Op een gegeven moment zei mijn zoon: “Beter gaan we naar Nederland, want daar hadden we het altijd goed”. En toen kwam bij mij het licht. Alleen waren vliegtickets nog erg duur. Gelukkig vloog KLM weer met een Boeing 747 tussen Nederland en Curaçao en als speciale actie kostte een vliegticket 747 gulden. Ik had genoeg geld voor 3 tickets en uiteindelijk ben ik in 2009 met mijn twee kinderen weer terug naar Nederland gevlogen. Met een volle container met mooie spullen ging ik eerder naar Curaçao, met drie koffers en grote ellende ging ik weer terug naar Nederland.

lees haar hele verhaal

Doorzetten en vertrouwenSherida Biswane – 55 jaar

Ik ben in Suriname geboren en kom uit een groot gezin van zeven kinderen waarvan ik het vijfde kind ben. Op mijn negende ben ik naar Nederland gekomen. Onze verhuizing naar Nederland voelde als een cultuurshock. Van de warme tropen naar de kou. In Suriname had ik het op school fijn met leuke vriendinnetjes. Hier in Nederland was ik op school opeens het vreemde kind met een andere huidskleur die op een rare manier Nederlands sprak. Zowel op de eerste als de tweede basisschool waar we op terechtkwamen werden we gepest. Dat pesten heeft veel indruk op mij gemaakt en neem ik mijn hele leven mee.

lees haar hele verhaal

Delft was het eerste wat ik in Nederland heb gezienKataryna Akulich – 28 jaar

Ik ben in Oekraïne geboren en opgegroeid in een goede en grote stad in het oosten van Oekraïne. Daar heb ik gestudeerd, samen met mijn man. Wij kennen elkaar al 20 jaar. Ik heb biofysica gestudeerd. Tijdens mijn studie ontmoette ik ook mijn beste vriendin, die honden trainde voor hondenshows. Toen werd ik hondenfotograaf. Ik fotografeerde verschillende puppy’s voor kennels en fokkers en tijdens hondenshows moest ik ook honden fotograferen. Dat was mijn beroep in Oekraïne.

lees haar hele verhaal

Verbintenis met DelftLilian Cooper

Toen ik vijf jaar was, ben ik van Frankrijk naar Engeland verhuisd en op mijn zestiende kwam ik met mijn ouders vanuit Engeland naar Nederland toe. We woonden een paar maanden hier in Delft. Mijn Nederlandse familie komt uit Den Haag en mijn moeder wilde terug naar Nederland, zij was half Nederlands. Mijn vader had een baan gekregen in Den Haag en toevallig kwamen wij in Delft terecht, maar ik had niet verwacht dat ik het zo’n leuke stad zou vinden. Ik was op slag verliefd en heb het altijd in mijn achterhoofd gehouden als plek waar ik zou willen wonen.

lees haar hele verhaal

"Ga op zoek naar jezelf, hou jezelf staande”Cheraldine Osepa

Ik ben Cheraldine Osepa. Ik ben geboren op Curaçao. Mijn moeder leeft niet meer, mijn vader wel. Hij is nu 85. Mijn moeder is in 2015 overleden. Mijn moeder was een hele, hele slimme vrouw. Best streng, maar haar doel was om ons allemaal succesvol te krijgen, dat iedereen zou studeren en zeker dat je jezelf kon redden in het leven. Ik heb in Tilburg gestudeerd en Tilburg heeft affiniteit met Curaçao door de fraters van Tilburg en de paters van Breda.

lees haar hele verhaal

De buurTvrouwYvonne Zuidgeest – 50 jaar

Wat maakt een vrouw tot een historische vrouw? Een uitblinker in sport, een begenadigd muzikante of een professor in de wetenschap? Of kan dit ook een vrouw zijn die we allemaal kennen, een vrouw van dichtbij zoals een buurvrouw? Die vele gezichten en verhalen in zich heeft en dat op zekere momenten laat zien. Dan borrelt en bruist ze en enthousiasmeert ze de hele buurt. Mensen komen massaal uit hun huizen om haar te aanschouwen en mee te doen. Nieuwsgierig naar wat ze deze keer laat zien.

lees haar hele verhaal