historische vrouwen

schrijf toekomst met jouw historie

Ontmoet de historische vrouwen

Of je in de zestiende eeuw leefde of nu, iedereen heeft een bijzonder verhaal. Lees de levensgeschiedenissen van Juliana, Louise, Charlotte, Selma, Naila en Wouke en ontdek dat liefde, succes, moederschap en rouw, vrouwen van alle tijden met elkaar verbindt.

Tussen 3 juni en 18 juli 2021 trokken we Delft in en nodigden we vrouwen uit hun verhaal te delen. Over wat zij willen meegeven aan volgende generaties, zodat we samen een completer beeld krijgen van onze tijd. Iedere week worden er nieuwe verhalen aan deze pagina toegevoegd.

Delft was het eerste wat ik in Nederland heb gezienKataryna Akulich – 28 jaar

Ik ben in Oekraïne geboren en opgegroeid in een goede en grote stad in het oosten van Oekraïne. Daar heb ik gestudeerd, samen met mijn man. Wij kennen elkaar al 20 jaar. Ik heb biofysica gestudeerd. Tijdens mijn studie ontmoette ik ook mijn beste vriendin, die honden trainde voor hondenshows. Toen werd ik hondenfotograaf. Ik fotografeerde verschillende puppy’s voor kennels en fokkers en tijdens hondenshows moest ik ook honden fotograferen. Dat was mijn beroep in Oekraïne.

lees haar hele verhaal

Verbintenis met DelftLilian Cooper

Toen ik vijf jaar was, ben ik van Frankrijk naar Engeland verhuisd en op mijn zestiende kwam ik met mijn ouders vanuit Engeland naar Nederland toe. We woonden een paar maanden hier in Delft. Mijn Nederlandse familie komt uit Den Haag en mijn moeder wilde terug naar Nederland, zij was half Nederlands. Mijn vader had een baan gekregen in Den Haag en toevallig kwamen wij in Delft terecht, maar ik had niet verwacht dat ik het zo’n leuke stad zou vinden. Ik was op slag verliefd en heb het altijd in mijn achterhoofd gehouden als plek waar ik zou willen wonen.

lees haar hele verhaal

"Ga op zoek naar jezelf, hou jezelf staande”Cheraldine Osepa

Ik ben Cheraldine Osepa. Ik ben geboren op Curaçao. Mijn moeder leeft niet meer, mijn vader wel. Hij is nu 85. Mijn moeder is in 2015 overleden. Mijn moeder was een hele, hele slimme vrouw. Best streng, maar haar doel was om ons allemaal succesvol te krijgen, dat iedereen zou studeren en zeker dat je jezelf kon redden in het leven. Ik heb in Tilburg gestudeerd en Tilburg heeft affiniteit met Curaçao door de fraters van Tilburg en de paters van Breda.

lees haar hele verhaal

De buurTvrouwYvonne Zuidgeest – 50 jaar

Wat maakt een vrouw tot een historische vrouw? Een uitblinker in sport, een begenadigd muzikante of een professor in de wetenschap? Of kan dit ook een vrouw zijn die we allemaal kennen, een vrouw van dichtbij zoals een buurvrouw? Die vele gezichten en verhalen in zich heeft en dat op zekere momenten laat zien. Dan borrelt en bruist ze en enthousiasmeert ze de hele buurt. Mensen komen massaal uit hun huizen om haar te aanschouwen en mee te doen. Nieuwsgierig naar wat ze deze keer laat zien.

lees haar hele verhaal

RespectHennie de Groot-Heupner – 69 jaar

Ik ben Hennie. Ik woon hier in het Poptapark. Ik ben gepensioneerd, maar ik werk nog steeds in de zorg. De zorg voor mensen is eigenlijk mijn passie. Mensen helpen, kijken hoe mensen in het leven staan, wat ze hebben meegemaakt. Ik werk met oudere mensen die eigenlijk al een beetje dementerend zijn. Dat vind ik heel erg boeiend. Ik ben wel een heel zorgzaam type, dat zeggen mijn kinderen ook. Dat zit in me en ik heb dat van huis uit meegekregen. Mijn vader zei altijd: ‘De visite moet altijd de beste plek hebben in je huis.’ Toen dacht ik: ja, dat klopt ook eigenlijk wel. Ik vind het ook heerlijk om voor mensen te zorgen en er voor ze te zijn. En niet alleen familie, maar ook mensen die ik eigenlijk nauwelijks ken. 

lees haar hele verhaal