over De Delftse Blik

Op Internationale Vrouwendag 2021 lanceerde Museum Prinsenhof Delft het vierjarige project De Delftse Blik. Met De Delftse Blik kijkt Museum Prinsenhof Delft met een nieuwsgierige en onderzoekende blik naar haar eigen collectie. Het museum wil samen met inwoners van Delft en museumbezoekers programmering maken, om hiermee nieuwe verhalen op te halen en de drempel voor een bezoek te verlagen. Het museum kiest de Willem van Oranje collectie als uitgangspunt, omdat deze museumpijler verbonden is aan actuele thema’s (vrouwen 2021), veiligheid (2022) en vrijheid (2023). Ieder jaar krijgt een beeldend kunstenaar de opdracht een werk te maken dat aansluit bij het thema.

De Delftse Blik wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, Fonds 1818, Rabobank en De Laatste Eer.

2021: Historische Vrouwen

Museum Prinsenhof Delft laat zien dat in onze geschiedenis een hoofdrol is weggelegd voor Willem van Oranje. Dat er in zijn leven een aantal vrouwen een bepalende rol speelden, is tot nu toe minder bekend. Door enkele van hun brieven en hun stemmen te delen start het museum een nieuw gesprek over Willem van Oranje. Het museum werkt voor de brieven samen met Huygens ING, de Koninklijke Verzamelingen en Oxford University’s Women’s Early Modern Letters Online. De transcripties en vertalingen van de historische brieven zijn uitgevoerd door Julia van Marissing en Léonore van Heemskerk. De hertaling en eindredactie van brieven is uitgevoerd door Femke Deen en Rosanne Baars.

Met de verhalen van de vrouwen van Oranje als startpunt ging het museum in 2021 op zoek naar nieuwe stemmen en bijzondere verhalen van vrouwen uit het Delft van vandaag. Het museum nodigde Delftse vrouwen uit om, geïnspireerd door de vrouwen rondom Willem van Oranje, hun verhalen te delen. Deze verhalen zijn vanaf 1 oktober samen met een selectie van de originele brieven van de vrouwen rondom Willem van Oranje in het museum te zien.

In juni en juli organiseerde Museum Prinsenhof Delft gratis workshops, rondleidingen en ontmoetingen voor vrouwen in verschillende Delftse wijken. Hiermee wilde het museum vrouwen inspireren en verbinden en hen uitnodigen hun verhaal of het verhaal van een vrouw die hen inspireert te delen. Vrouwen werden uitgenodigd in hun verhaal te delen wat zij willen meegeven aan een volgende generatie vrouwen. De gedeelde verhalen worden opgenomen in de collectie van Museum Prinsenhof Delft.

Beeld header homepagina: Adriaen Thomasz. Key, Portret van Maria van Nassau, ca. 1580-1590, olie op paneel, Museum Prinsenhof Delft

Beeld footer homepagina: Michiel van Mierevelt, Portret van Louise de Coligny, ca. 1610-1640, olie op koper, Mauritshuis, Den Haag

Beeld header pagina verhalen: Beeld: Daniël van den Queborn, Portret van Emilia van Nassau, ca. 1593, olie op doek, Paleis Het Loo, Apeldoorn, bruikleen van Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau